Γκρελίνη: Η Ορμόνη Της Πείνας – Τί Είναι Και Πώς Μπορείτε Να Την Ελέγξετε

Προσπαθείτε σκληρά να μειώσετε το βάρος σας, αλλά δεν μπορείτε να περιορίσετε την πείνα σας; Όλα αυτά είναι μέρος του έργου της γκρελίνης, ή καλύτερα γνωστής ως «ορμόνη της πείνας».

Γκρελίνη: Η Ορμόνη Της Πείνας

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που μειώνουν το βάρος τους κάνοντας δίαιτα μπορεί να ξαναπάρουν κιλά μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ορμόνες του σώματός μας που ρυθμίζουν την όρεξη και το βάρος.

→ Αν θέλετε να έχετε πάντα καλορυθμισμένες τις ορμόνες της πείνας και του αδυνατίσματος, το Matcha Slim είναι η λύση που ψάχνετε. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε πώς θα χάσετε βάρος με τον ευκολότερο και ασφαλέστερο τρόπο!

Η επιστημονική έρευνα δείχνει επίσης ότι υπάρχει αυξημένο επίπεδο γκρελίνης στον ορό των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Είναι λοιπόν η γκρελίνη ένας κακός τύπος; Αυτό το άρθρο πρόκειται να σας δώσει πλήρη εικόνα για το τι είναι η γκρελίνη και πώς να ελέγξετε την πείνα σας.

Τί Είναι Η Ορμόνη Της Πείνας Γκρελίνη;

Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που προκαλεί την πείνα σας και παράγεται ή απελευθερώνεται στο στομάχι όταν αυτό αδειάσει. Βασικά λέει στον εγκέφαλό σας ότι πεινάτε και ότι πρέπει να αναζητήσετε τροφή.

Όσο πιο άδειο είναι το στομάχι σας, τόσο περισσότερο παράγεται η ορμόνη γκρελίνη και άρα περισσότερη πείνα. Με άλλα λόγια, η πρόσληψη τροφής επηρεάζει σίγουρα τα επίπεδα της γκρελίνης σας.

Πότε Αυξάνεται Και Πότε Μειώνεται Η Πείνα Μας;

Η πείνα η οποία επηρεάζεται από την ορμόνη γκρελίνη αυξάνεται πριν από ένα γεύμα και στη συνέχεια μειώνεται μετά από αυτό. Επίσης, αυξάνεται τη νύχτα και στη συνέχεια μειώνεται το πρωί μετά το πρωινό. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένας λόγος πίσω από τις τάσεις νυχτερινού τσιμπολογήματος.

Ποιες Είναι Οι Λειτουργίες Της Γκρελίνης;

Η γκρελίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη της πείνας, καθώς διεγείρει την όρεξη, αυξάνει την πρόσληψη τροφής και προωθεί την αποθήκευση λίπους.

Διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης από την υπόφυση, η οποία, σε αντίθεση με την ίδια τη γκρελίνη, διασπά τον λιπώδη ιστό και προκαλεί τη δημιουργία μυών.

Η γκρελίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της απελευθέρωσης ινσουλίνης και έχει προστατευτικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ποια Είναι Τα Πλεονεκτήματα Της Ορμόνης Γκρελίνης;

Η ύπαρξη ενός ελεγχόμενου επιπέδου της ορμόνης γκρελίνης μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Ρυθμίζει τη φλεγμονή – Η γκρελίνη είναι γνωστό ότι είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης μεσάζων και μπορεί να προσφέρει θεραπευτική αγωγή για φλεγμονώδεις ασθένειες και τραυματισμούς. Η γκρελίνη είναι απαραίτητη για την ανοσολογική ανοχή. Αυξάνει την αντιφλεγμονώδη κυτταροκίνη IL-10. Η γκρελίνη μειώνει επίσης τον κυτταρικό θάνατο και αυξάνει την κυτταρική παραγωγή
  • Βοηθά στην καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων – Η γκρελίνη μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον, νόσο του Crohn, καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονή από εγκεφαλικό τραυματισμό. Προστατεύει τους πνεύμονες, το ήπαρ, τα νεφρά και άλλα όργανα από τα τοξικά υποπροϊόντα των αντιδράσεων οξυγόνου και τον τραυματισμό από φλεγμονή. Προστατεύει επίσης την καρδιά από τραυματισμό από φλεγμονή και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία.
  • Ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη – Η γκρελίνη μπορεί να εισέλθει στο τμήμα αποθήκευσης της μακροπρόθεσμης μνήμης του εγκεφάλου μέσω του αίματος. Μελέτες που έγιναν σε αρουραίους με ένεση γκρελίνης έδειξαν αύξηση της μάθησης και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Εκτός από αυτό, ενισχύει επίσης τη νευρωνική πυροδότηση ενεργοποιώντας τον υποδοχέα NMDA.
  • Επηρεάζει την αυξητική ορμόνη – Η γκρελίνη επηρεάζει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης ενεργοποιώντας τον υποδοχέα έκκρισης της αυξητικής ορμόνης (GHSR), ο οποίος με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.
  • Ενισχύει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης – Η γκρελίνη ενισχύει επίσης τη δράση της ντοπαμίνης και ενισχύει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον υποθάλαμο, την αμυγδαλή και τον πυρήνα του πυρήνα του εγκεφάλου (κέντρο ευχαρίστησης). Αυτή η απελευθέρωση και ενίσχυση της ντοπαμίνης μπορεί να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα και τα κίνητρα.
  • Προκαλεί το σχηματισμό οστών – Η γκρελίνη επάγει κύτταρα που προάγουν την οστική ανάπτυξη και αυξάνει την οστική πυκνότητα. Στις γυναίκες, τα επίπεδα γκρελίνης στο αίμα έχουν θετική συσχέτιση με την οστική πυκνότητα κατά τη διάρκεια της περι-, μετα- και περιεμμηνόπαυσης.

Ποια Είναι Τα Μειονεκτήματα Της Ορμόνης Γκρελίνης;

Η υπερβολική ποσότητα της ορμόνης γκρελίνης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες:

  • Άγχος και stress – Όταν οι ορμόνες γκρελίνης είναι πολύ υψηλές, θα νιώθετε την ακραία πείνα και τη δυσαρέσκεια ότι δεν αισθάνεστε αρκετό φαγητό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αγχωτική κατάσταση αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Μελέτη διαπιστώνει ότι η γκρελίνη, που παράγεται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, προετοιμάζει τον εγκέφαλο και για διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
  • Παχυσαρκία και αύξηση βάρους – Με την αύξηση της πείνας, έρχεται και η αύξηση της πρόσληψης τροφής. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών από αυτές που ο οργανισμός καίει προκαλεί επιπλέον αποθήκευση λίπους και σπατάλη θερμίδων, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του βάρους και ίσως ακόμη και σε παχυσαρκία με την πάροδο του χρόνου.
  • Έλλειψη ενέργειας – Μαζί με την πρόσληψη ενέργειας, η γκρελίνη επηρεάζει επίσης την ενεργειακή δαπάνη. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της γκρελίνης ρυθμίζει την ενέργεια ανάλογα με την πρόσληψη τροφής. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει αύξηση και της ενεργειακής δαπάνης προκαλώντας έτσι έλλειψη ενέργειας.
  • Επηρεάζει τη γονιμότητα – Μελέτες δείχνουν ότι η γκρελίνη έχει αναφερθεί ότι αναστέλλει την πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα ρυθμίζοντας την έκκριση ορμονών από τον εγκέφαλο και δρώντας άμεσα στις γονάδες για να επηρεάσει την ανάπτυξη των ιστών και τη στεροειδογένεση.
  • Μπορεί να προάγει τα καρκινικά κύτταρα – Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική ποσότητα της ορμόνης γκρελίνης μπορεί να προκαλέσει πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η γκρελίνη προώθησε επίσης τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου του στόματος.
  • Τάσεις ανάληψης κινδύνου – Μια έξαρση της γκρελίνης προκαλεί μια ακραία κατάσταση πείνας, η οποία υποσυνείδητα μας οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων και ανθυγιεινών τροφών για να σβήσουμε την πείνα. Κάνει επίσης τις αποφάσεις του μυαλού ασαφείς, καθώς επηρεάζει άμεσα τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, παίρνοντας έτσι βιαστικές αποφάσεις.

Τι Συμβαίνει Αν Έχετε Πολύ Λίγη Γκρελίνη

Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή παχυσαρκία, ακραία πείνα και μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές ως ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Prader-Willi.

Η ορμόνη γκρελίνη είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνεται όταν κάνετε δίαιτα, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο να τηρήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Η υψηλή γκρελίνη δεν αποτελεί όμως αιτία παχυσαρκίας, καθώς μελέτες απέδειξαν ότι τα επίπεδα γκρελίνης είναι συνήθως χαμηλότερα σε άτομα με μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με τα αδύνατα άτομα. Ωστόσο, υπάρχει η άποψη ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα πιο ευαίσθητοι στην ορμόνη.

Τα επίπεδα της γκρελίνης είναι επίσης υψηλά στην καχεξία και στη διατροφική διαταραχή, τη νευρική ανορεξία.

Τι Συμβαίνει Αν Έχετε Πολύ Λίγη Γκρελίνη

Εάν έχετε έλλειψη της ορμόνης γκρελίνης, δεν θα αισθάνεστε καθόλου πείνα και ως εκ τούτου θα υπάρχει απουσία όρεξης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές διατροφικές διαταραχές, σε ελλιπές βάρος και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Η απουσία όρεξης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στο να μην έχετε αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση. Ως εκ τούτου, θα είστε επιρρεπείς σε κάθε είδους προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Πώς Να Πάρετε Τον Έλεγχο Της Ορμόνης Της Πείνας Σας;

Η βελτιστοποίηση του επιπέδου της γκρελίνης σας είναι ένα κρίσιμο βήμα για τον έλεγχο της πείνας σας, διατηρώντας σας έτσι σε φόρμα και υγιή κατάσταση. Ακολουθούν μερικά σημεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε/μειώσετε/ελέγξετε την ορμόνη της πείνας σας:

  • Τακτική άσκηση – Η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη συνολική ορμονική ισορροπία, το βάρος και την αίσθηση ευεξίας. Μια μελέτη δείχνει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να κάψει τις επιπλέον θερμίδες που φέρνει η γκρελίνη κρατώντας έτσι το σώμα από το να γίνει παχύσαρκο.
  • Διατηρήστε μια καλή διατροφή – Μια καλή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Τα επίπεδα της γκρελίνης θα αρχίσουν να αυξάνονται περίπου 3 ώρες μετά το φαγητό. Τρώγοντας τις σωστές ώρες θα διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα των ορμονών γκρελίνης και λεπτίνης. Οι δίαιτες συντριβής και οι θερμιδικοί περιορισμοί μπορούν να αυξήσουν την ορμόνη γκρελίνη οδηγώντας σε κακές επιλογές τροφίμων και λιγούρες.
  • Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη – Η πρωτεΐνη μπορεί να επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και να προσφέρει κορεσμό. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το μεταβολισμό και να μειώσει την όρεξη. Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη είναι μακράν η πιο χορταστική πηγή τροφής και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γκρελίνης στο σώμα σας. Εκτός από αυτό, η πρόσληψη πρωτεΐνης βελτιώνει επίσης την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών.
  • Διαχείριση του στρες – Το άγχος προκαλείται από την ορμόνη κορτιζόλη και μπορεί να προκαλέσει υπερκατανάλωση τροφής, κατανάλωση αλκοόλ, κακές επιλογές τροφίμων, μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης και υπερβολική σκέψη, τα οποία μπορούν να μεταβάλουν τις συνήθειες του ύπνου μας. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η κακή διαχείριση του στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ορμόνη γκρελίνη επηρεάζοντας έτσι τη διάθεσή μας, η οποία αναδεικνύει όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Τα αυξημένα επίπεδα γκρελίνης είναι απλώς μια φυσική διαδικασία του οργανισμού για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που περνάει το μυαλό σύμφωνα με τη μελέτη. Ως εκ τούτου, η διαχείριση του στρες είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ορμόνη γκρελίνη.
  • Αρκετός ύπνος – Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου. Μια μελέτη του 2004 έδειξε ότι οι άνθρωποι με λιγότερες από 7,7 ώρες ύπνου είχαν πιο αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, τα οποία οδηγούσαν επίσης σε αυξημένη όρεξη και αυξημένο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος). Ο επαρκής ύπνος προσφέρει επίσης στο σώμα σας αρκετή χαλάρωση, παρέχοντάς σας έτσι περισσότερη ενέργεια για να κάνετε τις εργασίες της ημέρας. Αν αυτή η φυσική ενέργεια είναι πεσμένη, το σώμα μας υποσυνείδητα αναζητά την ανάγκη για ενέργεια από το φαγητό.

Ποια Είναι Η Γυναικεία Ορμόνη Καύσης Λίπους;

Η γυναικεία ορμόνη καύσης λίπους ονομάζεται λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος, γνωστή και ως ορμόνη της λιμοκτονίας.

Λεπτίνη Και Αντίσταση Στη Λεπτίνη

Η κύρια δράση της λεπτίνης είναι η μακροπρόθεσμη ρύθμιση της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των θερμίδων που τρώτε και καταναλώνετε, καθώς και του πόσο λίπος αποθηκεύετε στο σώμα σας.

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει πότε και πόσο τρώτε. Το φαγητό προκαλεί αύξηση του σωματικού σας λίπους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της λεπτίνης. Ως εκ τούτου, τρώτε λιγότερο και καίτε περισσότερο. Επίσης, όταν δεν τρώτε, το σωματικό σας λίπος μειώνεται, προκαλώντας την πτώση των επιπέδων της λεπτίνης σας. Σε αυτό το σημείο, τρώτε περισσότερο και καίτε λιγότερο.

Λεπτίνη VS Γκρελίνη

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη κορεσμού. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη της πείνας. Όταν τα επίπεδα της γκρελίνης είναι υψηλά, αισθανόμαστε πεινασμένοι, μετά το φαγητό, τα επίπεδα της γκρελίνης πέφτουν και αισθανόμαστε ικανοποιημένοι.

Γκρελίνη Και Ύπνος

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ ύπνου και διατροφής. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της σχέσης είναι η σύνδεση μεταξύ ύπνου και υπερφαγίας. Δείχνει επίσης ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την υπερκατανάλωση τροφής και τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η έλλειψη ύπνου έχει βρεθεί ότι προκαλεί αυξημένα επίπεδα γκρελίνης και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, οδηγώντας σε αυξημένη πείνα και όρεξη. Αυτό καθιστά πιο πιθανή την υπερκατανάλωση τροφής, ιδίως δεδομένου ότι ο περισσότερος χρόνος ξύπνιου δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για φαγητό

Είναι Λοιπόν Η Γκρελίνη Μια Κακή Ορμόνη;

Από όλο αυτό το άρθρο, θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ορμόνης γκρελίνης, ακόμη και αν είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη, αλλά το πράσινο τσάι, όπως περιγράφεται στο άρθρο μείωση της πείνας με πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας και στη ρύθμιση του βάρους.

Η διατήρηση της βελτιστοποιημένης και ελεγχόμενης λειτουργίας της θα μας προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σε καλό δρόμο με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, καλό ύπνο και καλές συνήθειες!

Scroll to Top