Λεπτίνη Και Αντίσταση Στη Λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται στο σώμα σας και το βοηθά να διατηρήσει το φυσιολογικό σας βάρος σε μακροπρόθεσμη βάση. Το επίπεδο της λεπτίνης στο αίμα σας σχετίζεται άμεσα με το πόσο σωματικό λίπος έχετε. Η αντίσταση στη λεπτίνη σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι και να τρώτε περισσότερο, παρόλο που το σώμα σας έχει αρκετά αποθέματα λίπους.

Λεπτίνη Και Αντίσταση Στη Λεπτίνη

Αν θέλετε να χάσετε βάρος με ασφαλή και γρήγορο τρόπο, σίγουρα πρέπει να μάθετε περισσότερα για το Matcha Slim και τα οφέλη του στο αδυνάτισμα!

Τί Είναι Η Λεπτίνη;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνει ο λιπώδης ιστός σας (σωματικό λίπος) και βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει το φυσιολογικό σας βάρος σε μακροπρόθεσμη βάση. Αυτό το κάνει ρυθμίζοντας την πείνα παρέχοντας την αίσθηση του κορεσμού.

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που συντονίζουν διάφορες λειτουργίες στο σώμα σας μεταφέροντας μηνύματα μέσω του αίματος στα όργανα, τους μυς και άλλους ιστούς σας. Αυτά τα σήματα λένε στο σώμα σας τι να κάνει και πότε να το κάνει.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη λεπτίνη το 1994, οπότε εξακολουθούν να τη μελετούν για να κατανοήσουν όλες τις επιδράσεις της.

Ποια Είναι Η Λειτουργία Της Λεπτίνης;

Η κύρια λειτουργία της λεπτίνης είναι να συμβάλλει στη ρύθμιση της μακροπρόθεσμης ισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης τροφής και της χρήσης ενέργειας (καύσης) από το σώμα σας. Η λεπτίνη συμβάλλει στην αναστολή (πρόληψη) της πείνας και στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας, ώστε το σώμα σας να μην πυροδοτεί αντίδραση πείνας όταν δεν χρειάζεται ενέργεια (θερμίδες).

Η λεπτίνη δρα κυρίως στο εγκεφαλικό στέλεχος και τον υποθάλαμο για τη ρύθμιση της πείνας και του ενεργειακού ισοζυγίου, αν και έχετε υποδοχείς λεπτίνης και σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Η λεπτίνη δεν επηρεάζει τα επίπεδα πείνας και την πρόσληψη τροφής από γεύμα σε γεύμα, αλλά μάλλον δρα για να μεταβάλλει την πρόσληψη τροφής και να ελέγχει την ενεργειακή δαπάνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού σας βάρους.

Η λεπτίνη έχει πιο έντονη επίδραση όταν χάνετε βάρος. Καθώς το σωματικό σας λίπος (λιπώδης ιστός) μειώνεται, τα επίπεδα της λεπτίνης σας μειώνονται, γεγονός που σηματοδοτεί στο σώμα σας να σκεφτεί ότι πεινάει. Αυτό διεγείρει την έντονη πείνα και την όρεξη και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση τροφής.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τη λεπτίνη και πιστεύουν ότι επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό σας, τη ρύθμιση του ενδοκρινικού συστήματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Πώς Ελέγχονται Τα Επίπεδα Της Λεπτίνης;

Ο λευκός λιπώδης ιστός σας (σωματικό λίπος) παράγει και απελευθερώνει λεπτίνη. Ο λευκός λιπώδης ιστός είναι ο κύριος τύπος λίπους στο σώμα σας. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας, γύρω από τα εσωτερικά όργανα, στη μεσαία κοιλότητα των οστών σας. Ο λευκός λιπώδης ιστός χρησιμεύει ως μαξιλάρι για διάφορα μέρη του σώματός σας.

Η ποσότητα της λεπτίνης στο αίμα σας είναι ευθέως ανάλογη με την ποσότητα του λιπώδους ιστού που έχει το σώμα σας. Με άλλα λόγια, όσο λιγότερο σωματικό λίπος, τόσο λιγότερη λεπτίνη έχετε, και όσο περισσότερο σωματικό λίπος, τόσο περισσότερη λεπτίνη έχετε.

Τα επίπεδα λεπτίνης αυξάνονται εάν η λιπώδης μάζα σας αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και μειώνονται εάν η λιπώδης μάζα σας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ποια Εξέταση Μετρά Τα Επίπεδα Της Λεπτίνης;

Μια εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει την ποσότητα της λεπτίνης σε ένα δείγμα αίματος που λαμβάνεται από μια φλέβα στο χέρι σας.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν εξετάζουν συνήθως τα επίπεδα λεπτίνης και η εξέταση δεν προσφέρεται από όλα τα εργαστήρια. Οι γιατροι συνήθως εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραγγείλουν εξετάσεις λεπτίνης μόνο εάν κάποιος έχει παχυσαρκία και έχει επίμονη πείνα ή εάν ένα μικρό παιδί έχει παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ.

Ποια Είναι Τα Φυσιολογικά Επίπεδα Λεπτίνης;

Το φυσιολογικό εύρος τιμών για τα επίπεδα λεπτίνης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των διαφόρων εργαστηρίων. Βεβαιωθείτε ότι εξετάζετε το εύρος των φυσιολογικών τιμών που αναγράφεται στην εργαστηριακή σας έκθεση ή ρωτήστε τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματά σας.

Σε γενικές γραμμές, τα φυσιολογικά εύρη τιμών για τα επίπεδα λεπτίνης περιλαμβάνουν:

  • Ενήλικες που ορίζονται γυναίκες κατά τη γέννηση: 0,5 – 15,2 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL).
  • Ενήλικες που ορίζονται άνδρες κατά τη γέννηση: 0,5 – 12,5 ng/mL.

Τι Συμβαίνει Όταν Τα Επίπεδα Λεπτίνης Είναι Πολύ Υψηλά;

Δεδομένου ότι η ποσότητα της λεπτίνης στο αίμα σας είναι ευθέως ανάλογη με την ποσότητα του λιπώδους ιστού (σωματικό λίπος), η παχυσαρκία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα λεπτίνης (υπερλεπτιναιμία). Αυτό μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ευαισθησίας στη λεπτίνη, μια κατάσταση γνωστή ως αντίσταση στη λεπτίνη.

Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την υπερλεπτιναιμία περιλαμβάνουν:

  • Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.
  • Σύνδρομο Rabson-Mendenhall.
  • Νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
  • Κατάθλιψη.
  • Διατροφικό εθισμός.

Τί Είναι Η Αντίσταση Στη Λεπτίνη;

Εάν έχετε αντίσταση στη λεπτίνη, ο εγκέφαλός σας δεν ανταποκρίνεται όπως θα ανταποκρινόταν κανονικά στη λεπτίνη. Δεδομένου ότι διεγείρεται συνεχώς από τη λεπτίνη, δεν έχετε την αίσθηση του αισθήματος πληρότητας ή κορεσμού. Αυτό σας κάνει να τρώτε περισσότερο, παρόλο που το σώμα σας έχει αρκετές αποθήκες λίπους.

Η φαινομενική έλλειψη λεπτίνης στην αντίσταση στη λεπτίνη προκαλεί επίσης το σώμα σας να εισέλθει σε κατάσταση λιμοκτονίας. Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, ο εγκέφαλός σας μειώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας και σας κάνει να χρησιμοποιείτε λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Η αντίσταση στη λεπτίνη συμβάλλει έτσι περαιτέρω στην παχυσαρκία και προκαλεί πρόσθετη αύξηση βάρους με τη μορφή αποθήκευσης λίπους λόγω της διέγερσης της πείνας και της μείωσης του μεταβολισμού.

Οι επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να αντιμετωπίσουν την αντίσταση στη λεπτίνη.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Αντίστασης Στη Λεπτίνη;

Η αντίσταση στη λεπτίνη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας της λεπτίνης να καταστέλλει την όρεξη ή να αυξάνει τη χρήση ενέργειας από το σώμα σας. Εξαιτίας αυτού, τα κύρια συμπτώματα της αντίστασης στη λεπτίνη είναι το συνεχές αίσθημα πείνας και η αυξημένη πρόσληψη τροφής παρά την ύπαρξη επαρκούς ή υπερβολικής ποσότητας σωματικού λίπους.

Ωστόσο, αρκετοί άλλοι παράγοντες και καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα συμπτώματα – όχι μόνο η αντίσταση στη λεπτίνη. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για τη λεπτίνη και μπορεί αργότερα να ανακαλύψουν και άλλα συμπτώματα της αντίστασης στη λεπτίνη.

Τι Συμβαίνει Όταν Τα Επίπεδα Της Λεπτίνης Είναι Πολύ Χαμηλά;

Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης (υπολεπτιναιμία). Η κύρια κατάσταση που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα λεπτίνης ονομάζεται συγγενής ανεπάρκεια λεπτίνης, η οποία είναι μια γενετική κατάσταση με την οποία γεννιέστε και η οποία εμποδίζει τον λιπώδη ιστό σας να παράγει λεπτίνη.

Χωρίς λεπτίνη, το σώμα σας νομίζει ότι δεν έχει σωματικό λίπος, το οποίο στη συνέχεια δίνει σήμα έντονης, ανεξέλεγκτης πείνας και κατανάλωσης τροφής. Εξαιτίας αυτού, η συγγενής ανεπάρκεια λεπτίνης έχει ως αποτέλεσμα παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ στα παιδιά και καθυστερημένη εφηβεία. Συνδέεται επίσης με τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Συχνές βακτηριακές λοιμώξεις.
  • Υπερινσουλιναιμία (υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης).
  • Λιπώδη ηπατική νόσος.
  • Δυσλιπιδαιμία (ανισορροπία των λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων).
  • Υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό (χαμηλά επίπεδα ορμονών του φύλου).

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς μπορώ να αυξήσω τα επίπεδα της λεπτίνης μου;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τα επίπεδα της λεπτίνης για να μειώσετε την πείνα και την όρεξη, καθώς τα επίπεδα της λεπτίνης σχετίζονται άμεσα με το πόσο λιπώδη ιστό έχει το σώμα σας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με έλλειψη ύπνου είχαν υψηλά επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που σηματοδοτεί την πείνα, και χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης. Το να έχετε τις κατάλληλες ποσότητες ποιοτικού ύπνου είναι σημαντικό για διάφορους λόγους, οπότε, σε κάθε περίπτωση, είναι ευεργετικό για τη συνολική σας υγεία.

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης τη σχέση μεταξύ της λεπτίνης και των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους που είναι επίσης γνωστός ως λιπίδια. Ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα υψηλά τριγλυκερίδια φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας της λεπτίνης, αλλά οι μελέτες αυτές είναι αμφιλεγόμενες.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τα τριγλυκερίδια θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης, άλλοι επιστήμονες διαφωνούν.

Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λεπτίνη;

Δεδομένου ότι η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα σας και όχι μια θρεπτική ουσία (όπως βιταμίνη C, πρωτεΐνη, πολυφαινόλες, κατεχίνες κλπ.) δεν υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν λεπτίνη.

Μια σημείωση από το Μatcha.gr

Δεδομένου ότι η λεπτίνη είναι μια σχετικά νέα ανακάλυψη, οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους.

Ο ρόλος της λεπτίνης στην ενεργοποίηση της λειτουργίας λιμοκτονίας του σώματός σας όταν μειώνεται το σωματικό σας λίπος μπορεί να καταστήσει δύσκολη την απώλεια βάρους.

Εάν ανησυχείτε για το σωματικό σας βάρος ή θέλετε καθοδήγηση για το πώς να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο, μιλήστε με τον γιατρό σας ή εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο που ειδικεύεται στις ορμόνες και μπορεί να προσφέρει προγράμματα διαχείρισης βάρους.


  1. Narrative Review: The Role of Leptin in Human Physiology | PMC
  2. Fasting Plasma Leptin Level Is a Surrogate Measure of Insulin Sensitivity | Oxford Academic
  3. Leptin and Leptin Resistance: Everything You Need to Know | Healthline.com
  4. Leptin resistance: underlying mechanisms and diagnosis – PMC
Scroll to Top