Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγουν τα νευρικά κύτταρα και στέλνει σήματα μεταξύ των νευρικών σας κυττάρων. Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματός σας: στο πεπτικό σας σύστημα, στα αιμοπετάλια και σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας.
Η σεροτονίνη παράγεται από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ πρέπει να εισέλθει στο σώμα σας μέσω της διατροφής σας και βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Matcha Slim μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμισή της, όμως δεν έχουμε αρκετές έρευνες μέχρι τώρα που να το αποδεικνύουν. (Διαβάστε επίσης για την L-γλουταμίνη και το αδυνάτισμα).
Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα σας μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκινοειδούς συνδρόμου. Αυτό περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με όγκους σε:
- λεπτό έντερο
- σκωληκοειδή απόφυση
- παχύ έντερο
- βρογχικούς σωλήνες
Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ποσότητας σεροτονίνης στο αίμα σας, ώστε να βοηθήσει στη διάγνωση της πάθησης ή να την αποκλείσει.
Τί Κάνει Η Σεροτονίνη;
Η σεροτονίνη σας επηρεάζει, από τα συναισθήματά σας μέχρι το σώμα και τις κινητικές σας δεξιότητες. Βοηθά στον ύπνο, στην επούλωση και στην πέψη. Η σεροτονίνη θεωρείται επίσης ότι είναι ένας φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης.
Η σεροτονίνη βοηθά το σώμα σας να :
- ρυθμίζει το άγχος
- αισθάνεται ευτυχία
- επουλώνει τις πληγές
- διεγείρει τη ναυτία
Δείτε πώς δρα η σεροτονίνη σε διάφορες λειτουργίες σε όλο το σώμα σας:
- Κινήσεις του εντέρου: Πηγή της σεροτονίνης στο σώμα σας παράγεται στα έντερά σας. Βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων και της λειτουργίας του εντέρου σας.
- Διάθεση: Η σεροτονίνη στον εγκέφαλο πιστεύεται ότι ρυθμίζει τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ευτυχίας και του άγχους. Τα φάρμακα με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από τις διαταραχές της διάθεσης αυξάνοντας τη δραστηριότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας.
- Ναυτία: Η σεροτονίνη στο στομάχι και τα έντερά σας βοηθά το σώμα σας να ξεκινήσει τη ναυτία και τον εμετό ως απάντηση σε ασθένειες, τρόφιμα ή άλλες καταστάσεις.
- Ύπνος και αφύπνιση: Η ικανότητά σας να μην κοιμάστε ελέγχεται από νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Ενώ κοιμάστε, η χημική ουσία εμπλέκεται στην εναλλαγή μεταξύ ύπνου REM και μη-REM.
- Πήξη του αίματος: Τα αιμοπετάλια στο αίμα σας αποθηκεύουν σεροτονίνη. Όταν το σώμα σας χρειάζεται να αποκαταστήσει βλάβη, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν σεροτονίνη για να βοηθήσουν στη διακοπή της αιμορραγίας και στην επούλωση των πληγών.
- Σεξ: Η σεροτονίνη εμπλέκεται στον έλεγχο των σεξουαλικών λειτουργιών του σώματος. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με σεξουαλικές παρενέργειες.
Σεροτονίνη Και Ψυχική Υγεία
Πολλά κοινά φάρμακα για τις ψυχικές παθήσεις πιστεύεται ότι δρουν αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τη σεροτονίνη.
Μεταξύ των ερευνητών, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το ρόλο που παίζει η σεροτονίνη στην ψυχική υγεία. Οι πρώτες θεωρίες πρότειναν ότι η χαμηλή σεροτονίνη προκαλεί κατάθλιψη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι μάλλον πιο περίπλοκη.
Οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να προκύψουν από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον εγκέφαλο, των εμπειριών της ζωής και των συνθηκών υγείας, σύμφωνα με το National Alliance on Mental Illness (Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες).
Ακόμα κι έτσι, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική θεραπεία πρώτης γραμμής για τις διαταραχές της διάθεσης, μαζί με την ψυχοθεραπεία. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Σεροτονίνη VS Ντοπαμίνη
Όπως και η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη είναι ένας χημικός επικοινωνιακός παράγοντας που βρίσκεται στον εγκέφαλό σας και σε πολλά άλλα μέρη του σώματός σας.
Και οι δύο αυτοί νευροδιαβιβαστές σχετίζονται με την ψυχική σας ευεξία, οπότε μπορεί εύκολα να τους μπερδέψετε. Υπάρχουν όμως και κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο.
Ακολουθούν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη μπορεί να δρουν διαφορετικά στο σώμα σας:
Σεροτονίνη | Ντοπαμίνη | |
Πού παράγεται; | Κυρίως στο έντερο σας | κυρίως στον εγκέφαλό σας |
Διάθεση | σταθεροποιεί τη διάθεση και το άγχος | επηρεάζει τα κίνητρα και την ευχαρίστηση |
Κατάθλιψη | στόχευση σε κοινές θεραπείες κατάθλιψης | στόχευση σε ελάχιστες θεραπείες κατάθλιψης |
Ύπνος | ρύθμιση του ύπνου και της εγρήγορσης | βοηθά να αισθάνεστε πιο ζωηροί |
Πώς Θα Αυξήσετε Τη Σεροτονίνη
Μπορεί να είστε σε θέση να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας μέσω φαρμακευτικής αγωγής αλλά και πιο φυσικών επιλογών.
SSRIs
Οι SSRI είναι οι συχνότερα συνταγογραφούμενοι τύποι αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο εμποδίζοντας την επαναρρόφηση της χημικής ουσίας, ώστε να παραμένει περισσότερη από αυτήν ενεργή. Στα SSRIs περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η φλουοξετίνη (Prozac) και η σερτραλίνη (Zoloft).
Όταν λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν τη σεροτονίνη, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Η ανάμειξη φαρμάκων μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο μιας σοβαρής κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο σεροτονίνης.
Συμπληρώματα
Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης. Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας και δεν πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα με άλλα φάρμακα.
Τα συμπληρώματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σεροτονίνη περιλαμβάνουν:
- Βαλσαμόχορτο: Το βότανο βαλσαμόχορτο αυξάνει τη σεροτονίνη στον οργανισμό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά αυτό δεν έχει πάντα υποστηριχθεί από την έρευνα.
- SAMe: Αυτό το συμπλήρωμα προωθείται ως θεραπεία για την κατάθλιψη, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθούν οι επιδράσεις του στη διάθεση και τα επίπεδα σεροτονίνης.
- Τρυπτοφάνη: Αυτή η ουσία μπορεί να μετατραπεί σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό σας, αυξάνοντας δυνητικά τα επίπεδα σεροτονίνης σας. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σύνδρομο σεροτονίνης και μπορεί να προκαλέσουν άλλες παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις ειδικά αν χρησιμοποιείτε το Matcha Slim για να χάσετε βάρος. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα ή φυτικές θεραπείες.
Φυσικά Ενισχυτικά Σεροτονίνης
Οι παρακάτω στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τα επίπεδα σεροτονίνης και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας:
- Έκθεση σε έντονο φως: Γι’ αυτό και η φωτοθεραπεία συνιστάται συνήθως για τη θεραπεία της εποχιακής κατάθλιψης. Οι λαμπτήρες SAD είναι μια επιλογή για θεραπεία στο σπίτι το χειμώνα ή όταν η πρόσβαση στο έντονο ηλιακό φως είναι δύσκολη.
- Άσκηση: Η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη για τη γενική σας υγεία. Μπορεί να έχει αποτελέσματα που βελτιώνουν τη διάθεση και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση σεροτονίνης.
- Διατροφή που προάγει την υγεία: Η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων της υγείας. Αν και οι έρευνες είναι περιορισμένες, η κατανάλωση τροφίμων που μπορεί να προάγουν την παραγωγή σεροτονίνης θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη διάθεση.
- Διαλογισμός: Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και να προωθήσει μια θετική προοπτική για τη ζωή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Τί Είναι Το Σύνδρομο Σεροτονίνης;
Φάρμακα, συμπληρώματα και άλλες ουσίες που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο σεροτονίνης.
Το σύνδρομο σεροτονίνης μπορεί να προκύψει όταν:
- αρχίσετε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο
- αυξήσετε τη δοσολογία ενός υπάρχοντος φαρμάκου
- παίρνετε περισσότερα φάρμακα από τη συνταγογραφούμενη ποσότητα
- χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο φάρμακο, συμπλήρωμα ή παράνομο ναρκωτικό που επηρεάζει επίσης τα επίπεδα σεροτονίνης
Τα φάρμακα, τα συμπληρώματα και οι ουσίες που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης περιλαμβάνουν:
- SSRIs
- αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ)
- δεξτρομεθορφάνη
- πολλά φάρμακα που συνταγογραφούνται για καταστάσεις ψυχικής υγείας
- βαλσαμόχορτο
- SAMe
- Τρυπτοφάνη
- αμφεταμίνες
- κοκαΐνη
- MDMA (έκσταση)
Τα συμπτώματα του συνδρόμου σεροτονίνης περιλαμβάνουν:
- τρόμο
- εφίδρωση
- ναυτία
- εμετό
- ανησυχία
Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πονοκέφαλο
- έξαψη του δέρματος
- διεσταλμένες κόρες
- αποπροσανατολισμό
- αυξημένα αντανακλαστικά (υπεραντανακλαστικότητα)
- μυϊκές συσπάσεις ή σπασμούς
- υψηλό πυρετό
- μυϊκή δυσκαμψία
- γρήγορο καρδιακό ρυθμό
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- ακανόνιστο καρδιακό παλμό
Δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση που να μπορεί να διαγνώσει το σύνδρομο σεροτονίνης. Για να εντοπίσει την πάθηση, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει και άλλες εξετάσεις, όπως:
- απεικόνιση του εγκεφάλου
- εξετάσεις ούρων
- εξετάσεις αίματος
- παρακέντηση σπονδυλικής στήλης (οσφυονωτιαία παρακέντηση)
Σε ελαφρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε τη λήψη του φαρμάκου σεροτονίνης, ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και ειδικά αν έχετε κάποια αντίσταση στην λεπτίνη (αφορά το αδυνάτισμα), ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πρόσθετα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.
Η νοσοκομειακή θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη για τη διαχείριση του σοβαρού συνδρόμου σεροτονίνης. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν εντός 24 έως 72 ωρών.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σύνδρομο σεροτονίνης, είναι σημαντικό να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Το σύνδρομο σεροτονίνης μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Συμπεράσματα
Η σεροτονίνη επηρεάζει κάθε μέρος του σώματός σας. Είναι υπεύθυνη για πολλές από τις σημαντικές λειτουργίες που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στη διάρκεια της ημέρας.
Μερικές φορές, μια ανισορροπία της σεροτονίνης μπορεί να σημαίνει κάτι πιο σοβαρό. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο σώμα σας και να μιλάτε με το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες, ιδιαίτερα αν παίρνετε Matcha Slim για τον έλεγχο του βάρους σας.